Διαλέγουμε ντομάτες ποικιλίας ρόμα ή πομοντόρια μακρόστενα. Έχουν πλούσια σάρκα και λίγα υγρά σπόρους. Όσο πιο πολύ μείνει να μαριναριστεί το gazpacho, τόσο πιο νόστιμο θα γίνει. Καλύτερα αν έχετε χρόνο, αφήστε το μερικές ώρες στο ψυγείο. Όσο πιο κρύο το σερβίρετε, τόσο πιο νόστιμο είναι. Μπορείτε να παραλείψετε το ψωμί, απλά θα έχει πιο υγρή σύσταση η ντοματόσουπα. Αν θέλετε, μπορείτε να ξεφλουδίσετε τις ντομάτες, χαράζοντας σταυρωτά την επιφάνεια της ντομάτας στο πίσω μέρος. Βουτάτε τις ντομάτες σε βραστό νερό σε μέτρια φωτιά για 30΄΄. Τις μεταφέρετε σε μπολ με κρύο νερό, κρύο μπεν μαρί, να κοπεί ο βρασμός. Ξεφλουδίζονται πολύ εύκολα. Το γκασπάτσο διατηρείται στο ψυγείο για 2 ημέρες καλά σκεπασμένο. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καρέ από ψωμί. Τα ροδίζετε στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και αρωματίζετε με 1 σκ. σκόρδο. Αφήνετε να γίνουν τραγανά. Τα βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί και αλατοπιπερώνετε. Τα κρουτόν διατηρούνται σε αεροστεγές σκεύος και παραμένουν τραγανά για πολλές ημέρες.
Ντομάτες (ρόμα-πομοντόρια μακρόστενα)
|
1 κιλό |
---|---|
1 αγγούρι (λεπτό τρυφερό)
|
|
1 πιπεριά κόκκινη
|
|
1 μικρή πιπεριά πράσινη
|
|
2 φρέσκα κρεμμύδια
|
|
Σκόρδο
|
1 σκελίδα |
1/2 ξερό κρεμμύδια
|
|
Μπαγιάτικο ψωμί
|
2 φέτες |
2 κουταλιές της σούπας ξύδι απο κρασί
|
|
1/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο
|
Μερικές φέτες απο μπαγκέτες
|
|
---|---|
Σκόρδο
|
1 σκελίδα |
Λίγο ελαιόλαδο
|
|
Λίγο θυμάρι ή ρίγανη
|
|
Αλάτι
|
|
Πιπέρι
|
|
Φύλλα απο δυόσμο
|
Λίγο Arla Φρέσκο τυρί κρέμα
|
---|