Κριθαρότο με portobello, ασπρομανίταρα και πλευρώτους

Κριθαρότο με portobello, ασπρομανίταρα και πλευρώτους

Rating (0 votes)

My rating

Κριθαρότο με portobello, ασπρομανίταρα και πλευρώτους

  • 300 γρ. κριθαράκι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 5 κουταλιές βούτυρο LURPAK
  • 200 ml λευκό κρασί
  • 1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 20 γαρίδες καθαρισμένες
  • 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Τοποθετείτε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 1 κουταλιά βούτυρο Lurpak. Σοτάρετε τα κεφάλια από τις γαρίδες για 1 λεπτό, προσθέτετε 1300 ml νερό και αφήνετε τα κεφάλια να σιγοβράσουν για 20 λεπτά. Σουρώνετε τον ζωμό γαρίδας και τον τοποθετείτε σε ένα μπολ. Τοποθετείτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 1 κουταλιά βούτυρο Lurpak. Σοτάρετε για 1-2 λεπτά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και προσθέτετε το κριθαράκι συνεχίζοντας το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό. Σβήνετε με το λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί χαμηλώνετε την φωτιά και με μια κουτάλα της σούπας προσθέτετε τον ζωμό γαρίδας σιγά –σιγά μέχρι να μαγειρευτεί το κριθαράκι. Όση ώρα μαγειρεύετε το κριθαρότο τοποθετείτε ένα άλλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτετε μέσα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 κουταλιά βούτυρο Lurpak. Σοτάρετε τις γαρίδες μαζί με την ψιλοκομμένη πιπεριά σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά προσθέτοντας αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Όταν είναι έτοιμες τις τοποθετείτε σε ένα μπολ. Όταν το κριθαρότο είναι έτοιμο προσθέτετε μέσα τις γαρίδες με τις πιπεριές και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το υπόλοιπο βούτυρο Lurpak και ανακατεύετε μια τελευταία φορά. Σερβίρετε σε βαθιά ατομικά πιάτα και τελειώνετε προσθέτοντας 2-3 φυλλαράκια μαϊντανού από πάνω. Της κας Μαρία Σωτηρίου με tips του chef Αλέξανδρου Παπανδρέου