Κουραμπιέδες

Κουραμπιέδες

https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/--12345678/

Εκτέλεση

  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο Lurpak με την άχνη σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά. (Όσο περισσότερο το χτυπάμε τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη.) Παράλληλα, χονδροκόβουμε τα αμύγδαλα αφού προηγουμένως τα έχουμε απλώσει σε μία λαδόκολλα και ψήσει στους 160οC έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν και την βανίλια στο χτυπημένο βούτυρο σταδιακά. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και στη συνέχεια το ρούμι. Συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 10 λεπτά. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς σε διάμετρο 3 χιλ. πιέζοντας με το δάχτυλό μας ελαφρώς την κορυφή. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 15-20 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά, τους βουτάμε στην άχνη. Τους τοποθετούμε σε μία πιατέλα σε σειρά και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία πολλές φορές.
Συμβουλές

Όσο πιο αφράτο γίνεται το μείγμα του βουτύρου, τόσο πιο αφράτος θα γίνει ο κουραμπιές. Το αφράτεμα του βουτύρου με της ζάχαρης απαιτεί πολύ δυνατό χτύπημα. Όμως μόλις προστεθεί το αλεύρι, πρέπει το χτύπημα να γίνεται αργά, σε χαμηλή ταχύτητα για να μην καταστραφεί η αφράτη υφή που έχει αποκτήσει το μείγμα. Να ψήνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, και όχι πάρα πολύ ώστε να μην αποκτά τραχιά και σκληρή υφή και να βγαίνει λευκός. Απαραίτητο είναι να ζαχαρωθεί όταν είναι κρύος. Γιατί όταν είναι ζεστός η πρώτη στρώση ζάχαρης δημιουργεί ένα χονδρό υπόστρωμα που δεν είναι ευχάριστο όταν το τρώμε. Πάντα να τον σκεπάζουμε καλά γιατί απορροφά πολύ εύκολα υγρασία και νοτίζει και δεν μένει τραγανός. Διατηρείται για αρκετό διάστημα όταν είναι ερμητικά κλεισμένος. Μπορούμε να μη βάλουμε αμύγδαλα και να ανοίξουμε τη ζύμη του σε φύλλο ώστε να κόψουμε σε διάφορα σχήματα π.χ. αστέρια, καρδιές, κτλ.

Υλικά

Βούτυρο Lurpak
600 γρ.
Αμύγδαλα
250 γρ.
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Βανίλιες
1 πρέζα
Ζάχαρη
220 γρ.
50 γρ. ρούμι μαύρο
1,2 κιλά αλεύρι
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα