Γλασαρισμένη γαλοπούλα από την Arla

Γλασαρισμένη γαλοπούλα από την Arla

Rating (0 votes)

My rating

Γλασαρισμένη γαλοπούλα από την Arla

  • 500 γρ. βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • εντόσθια απο τη γαλοπούλα
  • 200 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
  • 50 γρ. κουκουνάρι
  • 50 γρ. σταφίδες
  • 500 ml ζωμός λαχανικών
  • 100 ml Σαμιώτικο κρασί
  • 2 μήλα Βόλου
  • 3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο Lurpak
  • λίγο αλάτι και πιπέρι

Γαλοπούλα:

  • 1 γαλοπούλα 4 – 5 κιλά (με τα εντόσθια)
  • του γλυκού θυμάρι
  • 150 ml Σαμιώτικο κρασί
  • χυμός απο 4 πορτοκάλια
  • 250 ml ζωμός λαχανικών
  • 1 κουταλάκι Worcester sauce

Γλασάρισμα:

  • χυμός απο 1 πορτοκάλι
  • 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο Lurpak
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • λίγο αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Παρασκευή γέμισης: Βγάζετε τα εντόσθια της γαλοπούλας, τα πλένετε, τα σκουπίζετε και τα βάζετε στην άκρη. Μουσκεύετε τις σταφίδες σε 5 κουταλιές κρασί. Κόβετε τα εντόσθια, τα κρεμμυδάκια, τα μήλα και τα κάστανα σε μικρά κομμάτια. Σε ένα αρκετά μεγάλο και βαθύ τηγάνι σοτάρετε τα κρεμμυδάκια σε 3 κουταλιές βούτυρο Lurpak. Προσθέτετε τα μήλα και τα εντόσθια και σοτάρετε για 4 – 5 λεπτά ακόμα. Ρίχνετε το ρύζι και ανακατεύετε συνέχεια για 2 – 3 λεπτά. Ανακατεύοντας, ρίχνετε το υπόλοιπο κρασί. Αφήνετε να εξατμιστεί, προσθέτετε το ζωμό και το πιπέρι και μισοβράζετε. Τέλος, ρίχνετε τις σταφίδες, τα κάστανα, το κουκουνάρι και αλάτι. Προετοιμασία: Πλένετε και στραγγίζετε καλά τη γαλοπούλα. Την τρίβετε όλη με αλάτι, πιπέρι και θυμάρι. Βάζετε τη γέμιση στην κοιλιά, την κλείνετε με οδοντογλυφίδες και τη βάζετε στο ταψί. Ψήνετε : Σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 C, ρίχνετε στη γαλοπούλα 75 ml κρασί και την αφήνετε μέχρι να ροδίσει. Τη γυρίζετε, ρίχνετε το υπόλοιπο κρασί και την αφήνετε να πάρει χρώμα. Ρίχνετε το χυμό πορτοκαλιού και χαμηλώνετε το φούρνο στους 170 C. Ψήνετε τη γαλοπούλα για 4 – 4 ½ ώρες σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο, αλείφοντάς τη συχνά με τα υγρά του ταψιού. Τα τελευταία 40 λεπτά, την ξεσκεπάζετε. Ολοκλήρωση: Αφαιρείτε το λίπος απο την επιφάνεια της σάλτσας, ρίχνετε στο ταψί τον καυτό ζωμό και ανακατεύετε. Στραγγίζετε τη σάλτσα, ρίχνετε αλάτι, πιπέρι, 1 κουταλάκι Worcester sauce, βράζετε μέχρι να δέσει και τη ρίχνετε γύρω – γύρω απο τη γαλοπούλα. Χτυπάτε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για το γλασάρισμα μαζί, μέχρι να γίνει ομοιογενές το γλάσο. Γλασάρετε τη γαλοπούλα και την αφήνετε στο ζεστό φούρνο μέχρι να καραμελώσει. Καλή Επιτυχία και Καλή σας όρεξη !